Historik

Uppfinnare av Göingefiltret

Historik om grundaren och uppfinnaren av Göingefiltret, Lennart Jönsson

”Artiklar ur diverse tidskrifter”

Lennart Jönsson från Glimåkra i Göingebygden, grundaren till Gamlarp AB, var en person som på många sätt gagnade sig av naturens krafter. Han var bl.a uppfinnare, slagruteman och bidrog till att många brunnar grävdes i bygden.

Tyvärr fann han allt för ofta att grundvattnet var försurat, osmakligt eller på andra sätt mindre användbart som dricksvatten i våra moderna hushåll. Han tog då naturen än en gång som sin lärare och studerade hur den renade vatten. Denna metod överförde han sedan till ett reningsfilter som kan rena vatten på naturens eget sätt utan kemiska tillsatser. Filtret, Göingefiltret, numera LJ -filter har blivit till glädje för många med vattenproblem.

Lennart Jönsson dog tyvärr hastigt i sjukdom 1987. Dock lever hans kunskap och produkter vidare i vårt företag.

Ur artikelserien Slagrutan, Norra Skåne:

”LENNART JÖNSSON är kommunalverkmästare i Östra Göinge kommun i norra Skåne. Han är också slagruteman. Genom sitt yrke är han väl förtrogen med tidens tekniska och maskinella hjälpmedel. Men alla de tre kommunala vattentäkterna i f d Glimåkra kommun har han ändå tagit ut med slagrutans hjälp.”

”Lennart Jönsson, kommunalverkmästare och slagrutemästare i Östra Göinge.”

Ur Norra Skåne: ”Kreativ Glimåkrabo fick uppfinnarpris”

”- Lennart Jönsson är en känd profil i kommunen. Från 1964 till för något år sedan arbetade han inom kommunen med drift och skötsel. Numera driver han ett konsult- och service-företag tillsammans med sin son Åke Jönsson. Det är främst inom området vatten och värme som Lennart Jörnsson utvecklar sina uppfinningar. Han har ingen formell utbildning men genom att han arbetat under lång tid med sådant har han skaffat sig ett gediget kunnande.

Hans uppfinningar bygger inte på vetenskap utan handlar om enkla men ofta geniala lösningar på problem och hans idéer fungerar verkligen i det praktiska livet. Vid mässan i Trelleborg deltog Lennart Jönsson med ett antal uppfinningar som alla hade med miljöskydd eller miljöförbättringar att göra. Göingefiltret som renar vatten från järn och mangan utan att några kemikalier behöver tillsättas. Det tar också bort den agressiva kolsyran och höjer PH-värdet på vattnet.”

” Lennart Jönsson, Glimåkra fick motta andra pris av Trelleborgs kommun för miljöskyddande uppfinningar som ställts ut tillsammans med andra uppfinnare vid en mässa i Trelleborg.”

Ur Året runt: ”Lennart Jönsson, Glimåkra. klarar sig utan fina betyg: Jag gick bara tre år i skolan – nu får jag pris för mina uppfinningar!”

-EN ENKEL KONSTRUKTION
Tack vare Lennarts snilleblixt kan vi dricka gott kaffe igen, säger hon. Lennarts filter ser ut som en stor ståltub med lite rattar och rörstumpar på. För en lekman ser det väldigt invecklat ut, men själv menar han att det är en mycket enkel konstruktion. En konstruktion som kan bli revolutionerande för vattenreningen i enskilda hushåll och lantbruk.
Lennart Jönssons uppfinning är både unik och epokgörande, menade tävlingsjuryn som belönade hans idé bland 516 inkomna tävlingsförslag.”

”Lennart Jönsson och hans fru Brita bor på en gård i Gamlarp utanför Glimåkra. Lennart konstruerade sin prisbelönta pump för att rena gårdens vatten”